A Váci Egyházmegye Szamaritánus Szolgálat bemutatkozása és kibővített épületének megáldása

”Az irgalmasság tetteivel bezárjuk a pokol kapuját és megnyitjuk a mennyországét” (Bosco Szent János)

A Váci Egyházmegye Szamaritánus Szolgálat Intézményfenntartó Központ és a fenntartásában lévő szociális és gyermekvédelmi intézmények vezetői bemutatkoztak új megyéspüspöküknek Marton Zsoltnak. A találkozó alkalmával a váci megyéspüspök megáldotta a Vác, Báthori Miklós u. 4. szám alatt lévő kibővített épületet.

A megjelenteket Pálfay Gellért, a Szamaritánus Szolgálat Intézményfenntartó Központ igazgatója köszöntötte, majd az Evangélium elhangzását követően Marton Zsolt az irgalmas szeretetről beszélt: elmondta, Jézus nem parancsolt a tanítványoknak általában; a démonoknak és a gonosz lelkeknek azonban igen. Egyetlen kivétel volt ez alól, amikor megparancsolta a szeretetet tanítványainak. „A parancsra nem lehet visszakérdezni, hanem végre kell hajtani!”- hangsúlyozta és felteszi a jelenlévőknek azt a kérdést – hogyan lehet parancsra szeretni? A választ pedig az akaratunkban és a Krisztus-követésben találjuk meg. Azt kell tennünk, amit Jézus tett volna, a helyünkben, ez sokszor szenvedéssel és áldozatvállalással jár. Ez a jézusi szeretet és ebben van benne az Ő ereje. Az érzelmi szeretet egy további ajándék – mondta. Ezt követően megáldotta a kibővített épületet és Isten áldását kérte a Szolgálat dolgozóira és gondozottjaira.

Az áldást követően az igazgató mutatta be röviden a Szolgálat sokszínű tevékenységét, kiemelve, hogy 11 intézményük van, amelyekben tízféle – szociális, egészségügyi, gyermekvédelmi feladatkörökhöz tartozó – szolgáltatást látnak el közel négyszázan. Elmondta; 2014-ben jött létre a Fenntartó, azzal a céllal, hogy korábban az Egyházmegye közvetlen fenntartásában lévő szociális és gyermekvédelmi intézmények fenntartói feladatait ellássa, és új szolgáltatásokat hozzon létre, azok szakmai és pénzügyi felügyeletét gyakorolja. Kiemelte: munkájukhoz sok szeretetre, irgalomra és a Jóisten által adott erőre van szükség .

A bemutatkozó után a Szamaritánus Szolgálat intézményeinek vezetői is bemutatták tevékenységüket, majd kötetlen beszélgetés keretében megosztották tapasztalataikat a főpásztorral és egymással. A találkozó szeretetvendégséggel ért véget.

Szöveg és képek: Bölönyi Gabriella | Váci Egyházmegye